Svijet

Обама има паметнија посла од самита у Мадриду

ЛОНДОН - Самит ЕУ и САД требало је да представља прилику да се ново европско руководство коначно представи свијету, али умјесто тога, најава Барака Обаме да неће доћи не само да је поткопала тај циљ, већ је пажња усмјерена на непријатну борбу за власт унутар ЕУ.


Према писању листа, поједине дипломате за Обамину одлуку криве шпанског премијера Хозе Анхела Запатера, чија земља тренутно предсједава ЕУ, који је инсистирао да се самит одржи у Мадриду, а не у Бриселу.

Обама је одлуку да не дође на самит оправдао презаузетошћу и Шпанија је јуче саопштила да би могла да одгоди састанак на врху, али поједини аналитичари истичу да је администрација, по свему судећи, жељела Унији да упути сигнал да претјерује са састанцима.

"Обама је желио да покаже да му је доста самита. На дневном реду није било суштинских питања. Обама има паметнијег посла и мора да покаже америчкој јавности да га није лако одвојити од његовог главног задатка, а то је економија", рекао је "Гардијану"директор једног бриселског политичког института, Антонио Мисироли.

Лист закључује да истовремено, Брисел има чему да се нада, јер послије Шпаније, положај предсједавајућег Уније преузима Белгија, па ће се сви самити одржавати у Бриселу и већином ће предсједавати предсједник ЕУ Херман ван Ромпеј, који је Белгијанац.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog