Društvo

Загреб: Почело суђење оптуженима у случају "Пуканић"

Центар Загреба јутрос је блокиран, а специјалци са дугим цијевима на сваком су кораку. Јутрос је почело суђење групи оптуженој да је прије годину и по извела атентат на сувласника недјељника "Национал" Иву Пуканића, у којем је погинуо и Нико Фрањић.


Интерес медија прешао је границе уобичајеног праћења и акредитовано је чак 130 новинара и 29 медијских кућа, међу којима и екипе Би-Би-Си-ја и ''Фајненшл тајмса''.


Великим вијећем Жупанијског суда у Загребу предсједава судија Ивана Кршул, која је због тога добила и посебну полицијску заштиту.

Суђење је почело читањем оптужнице, што ће трајати два дана, након чега ће се оптужени изјаснити о њој, а затим наступају свједоци и изношење доказа.

Планирано је да међу првима буде саслушан Сретен Јоцић, познатији као Јоца Амстердам, којег је српско тужилаштво означило као организатора групе која је извела атентат у Загребу. Због ризика, он ће се Загребу јавити видео-линком. Његов притворени кум Слободан Ђуровић тврди да је невин и спреман за суђење.

"Према свим доказима које је за сада понудило тужилашто и према свим доказима које ми планирамо понудити, увјерени смо да је Слободан Ђуровић невин", тврди његов адвокат Рајко Млинарић.

Оптужница терети Ђуровића да је по налогу свог кума Јоце Амстердама био главни логистичар у припреми атентата у Загребу, Роберта Матанића да је био кординатор групе која га је извела, његовог рођака Луку Матанића да је Жељку Миловановићу организовао бијег из Хрватске, а Амира Мафаланија да је набавио техничку опрему за праћење и фотографисање жртава.

Бојан Гудурић, који се предао Полицији РС и наводно жели да му се суди у Хрватској, оптужен је да је чекао са снајперском пушком, као резервном варијантом у атентату.

Оптужница тврди да је Пуканић убијен да би био спријечен да износи сазнања о дјеловању криминалних група и његовој повезаности у регији. Групу која га је ликвидирала наводно је организовао Јоца Амстердам, а његов кум Ђуровић, за милион и по евра, одрадио посао.

Хрватски медији тврде да постоји крунски свједок, чија је глава уцијењена на милион евра, који је учестовао у припреми атентата, а на крају је све признао полицији и свједочиће против оптужених.

Оптужница се заснива на његовом признању, а он наводно тврди да у позадини атентата стоји дуванска мафија, што тврди и црногорски бизнисмен Ратко Кнежевић, који је у медијима за атентат оптужио дувански картел иза којег стоје бизнисмен Станко Суботић Цане и његов кум црногорски премијер Мило Ђукановић.

Иво Пуканић убијен је 23. октобра 2008. године од експлозије бомбе постављене поред његовог аутомобила у дворишту зграде "Национала" у центру Загреба. У том тренутку са њим је био директор маркетинга у овом загребачком недјељнику Нико Фрањић који је страдао.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog