Svijet

Британци забрањују пушење у аутомобилима и становима?

ЛОНДОН - Након европског пакета мјера који предвиђа увођење пушачке полиције, Велика Британија разматра могућу забрану пушења и у аутомобилима па чак и приватним становима, ако у њима бораве дјеца.


Британска влада покренула је план којим намјерава преполовити број пушача до краја наредног десетљећа, а, уз остало, предлаже да на омоту цигарета пише само - цигарете, уз забрану навођења икаквог брендираног имена.

План подразумијева и забрану продаје цигарета путем аутомата, али и забрану пушења на улазима у зграде како непушачи не би морали пролазити кроз дувански дим.

Тренутно у Великој Британији пуши 21 одсто становништва, а министар здравства жели смањити пушење за десет одсто до 2020. године, са посебним нагласком на смањење зависности о међу младима.

"Учинили смо доста у сузбијању пушења, а сада намјеравамо ићи и даље како бисмо спасили још више живота" - поручио је секретар за здравство Енди Барнам.

Он наводи да је у посљедњих десетак година у Великој Британији за четвртину смањен број пушача, што је резултат разних мјера за сузбијање пушења, које укључују и забрану оглашавања, стављање застрашујућих фотографија на омоте цигарета, забрану продаје дувана млађима од 18 година, повећање цијена цигарета...

Али, забрана пушења у затвореним јавним просторима и на радним мјестима прије три године имала је најснажнији утицај на смањење броја пушача у Великој Британији.

Британске власти упозоравају да од посљедица пушења годишње умре око 80 000 људи.

Када се британским мјерама дода и "пакет" европских мјера према којима би се повећале казне за кршење забране пушења на недопуштеном мјесту те избацивање пепељара из просторија фирми, као и увођење антипушачке полиције, нема сумње да ће врло брзо пушачима највећи проблем бити наћи мјесто на којем ће легално моћи да запале цигатрету!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog