Društvo

Ристовић: Штрајк никоме не иде у прилог

БАЊА ЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић рекао је да очекује да ће разговори Савеза синдиката РС и Уније послодаваца РС бити настављени и ако у петак, 5. фебруара, не дође до договора, јер штрајк никоме не иде у прилог.


Ристовић је истакао да ће Влада сигурно предузети одговарајуће потезе у случају да до штрајка ипак дође.

Он је рекао да рјешење цијелог проблема види у потписивању општег колективног уговора, те да сви морају дати све од себе да он коначно буде потписан.

"Штрајк никада није рјешење и сматрам да посебно у овој ситуацији није примјерен'', рекао је Ристовић.

Он је нагласио да је једно од питања због којег се споре послодавци и синдикалци топли оброк, гдје послодавци траже да цијена по радном дану не буде већа од 3,5 марке, док топли оброк тренутно износи 50 одсто од најниже плате у РС, дакле 160 марака.

"Компромис се мора наћи, а сматрам да ћемо путем дијалога доћи до њега", нагласио је Ристовић.

Он је истакао да су током ревизије борачких и инвалидских рјешења у РС против десет особа поднесене кривичне пријаве, те да је утврђено 3 177 предмета са неправилностима које се првенствено односе на невалидна љекарска увјерења, док је изузето 7 400 рјешења. Укупно је прегледано 33 177 рјешења.

Ристовић је додао да је до сада око 838 корисника потпуно изгубило право на инвалиднину или је пребачено из више у нижу категорију, што значи да је уштеђено око 140.000 марака на личним и породичним инвалиднинама на мјесечном нивоу.

Предсједништво Савеза синдиката РС донијело је у петак, 29. јануара, иницијативу да се организује генерални штрајк упозорења радника у РС због њиховог све горег положаја, изјавила је предсједница Савеза Ранка Мишић.

Након тога, у понедјељак, 1. фебруара, одржан је трочасовни састанак представника Владе РС, Савеза синдиката и Уније послодаваца о рјешавању проблема радника, који резултирао само једним договором - да ће се разговори наставити у петак, 5. фебруара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog