Politika

Живковић: Алкалај злоупотријебио положај

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај поново је злоупотријебио положај, јер је надлежној парламентарној комисији послао политички обојен извјештај у вези са представништвима Републичке Српске у иностранству, тврди Милорад Живковић.


Члан Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ наводи да је Алкалај, по налогу свог странчког шефа, послао Комисији за спољне послове извјештај у којем се наводи да у називу представништава РС нема префикса "привредни", Живковић је рекао да то није истина и да се ради о злонамјерном акту, јер на веб страници Владе РС јасно пише да је ријеч о привредним представништвима.

Живковић је додао да су чланови Комисије искористили такве злаонамјерне и нетачне наводе у извјештају Министарства иностраних послова БиХ и донијели закључке који излазе из домена њене надлежности.

"О извјештају који врви од неправилности, Комисија није имала пословничке могућности да доноси закључке и она је тако изашла из свох мандата, при чему ниједан од чланова из РС није учествовао у јучерашњем раду те комисије из оправданих тразлога", нагласио је Живковић.

Према његовим ријечима, сви чланови Комисије свјесни су да тај закључак не може имати никакав ефекат и да то може бити само политиканство, што се очигледно и жељело у вези са овим питањем.

Комисија за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је јуче закључак према којем отварање дипломатско-конзуларних представништава РС, њихов мандат, мисија и процедуре оснивања нису у складу са Уставом БиХ и уставним надлежностима Предсједништва БиХ.

Поред овог закључка који је предложио члан Комисије Денис Бећировић, усвојен је и његов други закључак у вези Информације Министарства иностраних послова БиХ о дипломатско-конзуларним представништвима РС, којим се предлаже Колегијуму Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да ову информацију уврсти у дневни ред 72. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

На сједници је усвојен и модификовани приједлог закључка члана Комисије Хусеина Нанића, којим се предлаже да и Предсједништво БиХ да свој став у вези ове информације Министарства иностраних послова БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog