Društvo

Чађо задовољан расвјетљавањем

БИЈЕЉИНА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо оцијенио је данас да је рад бијељинског Центра јавне безбједности у протеклој години био на изузетно високом нивоу, што потврђује степен расвијетљености кривичних дјела од 77 одсто.


Он је након редовног годишњег састанка са руководством ЦЈБ Бијељина, на коме су анализирани резултати остварени током 2009, истакао да је веома задовољан радом овог центра и изразио увјерење да ни у овој години успјеси неће изостати.

"Само чињеница да је 22 одсто возила мање украдено у прошлој години у односу на 2008. то и потврђује. Јавни ред и мир побољшан је за 2,2 одсто за исти упоредни период, а у саобраћају је забиљежено 2,8 одсто мање несрећа", рекао је Чађо.

Он је додао да је степен расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу 60 одсто, због чега се овај центар може поносити.

Чађо је навео да је залагањем свих запослених у ЦЈБ Бијељина, као и добрим радом руководства на челу са начелником Василијем Андрићем, постигнута квалитетнија безбједносна ситуација, те да је општи криминалитет мањи за 4,3 одсто у односу на 2008. годину.

Министар унутрашњих послова РС подсјетио је да су ефекти посљедњих активности ЦЈБ врло запажени.

"Посљедње активности су веома значајне и успјешне, јер је расвијетљено 15-ак најтежих облика кривичних дјела, разбојништава и крађа на овом простору", рекао је Чађо.

Чађо је данас посјетио и нове просторије за издавање личних докумената у ЦЈБ Бијељина, у које је

од јануара пресељен некадашњи ЦИПС.

"Вратили смо се у локацију МУП-а, преселили документа у зграду ЦЈБ Бијељина. МУП РС је у великом послу и досад је око 20 локација за издавање личних докумената у РС уређно и стављено у функцију. Сада раде у додста добрим условима и имају оне стандарде који потврђују да смо способни да грађанима пружимо добру и квалитетну услугу", рекао је Чађо.

Коментаришући сарадњу МУП-а РС са безбједносним агенцијама унутар БиХ, али и у региону, Чађо је рекао да је за разлику од прије четири године када је постојао низ препрека и блокада у тој сарадњи данас "преовладало сазнање да безбједност не може бити подијељена ни унутар једног друштва, ни региона".

"Четири године смо биљежили константан напредак у остваривању сарадње како са безбједносним структурама унутар земље тако и са онима у регији. Неки су нас брже неки спорије прихватали али једно је сигурно - ми имамо врло висок степен сарадње са низом безбједносних агенција, у земљи, у сусједству али и шире у Европи. МУП РС је данас врло респектабилан субјекат у оставривању такве врсте сарадње", рекао је Чађо.

Коментаришући спекулације и писања неких федералних медија да би на мјесто будућег директора Полиције РС могао доћи актуелни начелник ЦЈБ Бијељина Василије Андић, Чађо је рекао да је МУП РС добро уређена организација која има јасна правила функционисања.

"Андић има моју пуну подршку и повјерење у обављању посла који данас ради, а ко ће коју позицију обављати у будућности то је релативна ствар и ствар врло јасних и објективних критеријума. То не може да фаворизује ниједан појединац у оквиру РС. Када дође вријеме за то, а мораће се, јер закон то од нас тражи, МУП РС ће изаћи са врло јасним ставовима и нема никакве потребе за спекулацијама", рекао је министар унутрашњих послова РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog