Svijet

Ујгури из Гвантанама иду у Швајцарску

БЕРН - Швајцарска је данас одобрила азил двојици кинеских Ујгура који су притворени у Гвантанаму, упркос противљењу званичног Пекинга, саопштило је швајцарско Министарство правде.


"Данас је Федерални савјет одлучио да из хуманитарних разлога примимо двојицу Ујгура са кинеским држављанством, које су САД годинама држале притворене у Гвантанаму без подизања оптужнице или пресуде", наводи се у саопштењу.

Министар правде Евелин Видмер Шлумф рекла је да је Швајцарска размотрила питања безбједносних околности и интеграције двојице мушкараца, као и њихово здравствено стање и утврдила да "не постоје проблеми".

Видмер Шлумф је рекла да су двојица браће изразили спремност да се запосле у Швајцарској. Она је додала да су њих двојица на питање шта им је падало најтеже током притвора одговорили да је то била немогућност да раде.

Пекинг је саопштио да су ове двије особе осумњичени терористи и да треба да буду враћени у Кину.

"Имамо стабилан и добар однос са Кином, који ће се и даље развијати", рекла је Видмер Шлумф и додала да исто важи и за САД.

Два брата су дио групе од 22 Ујгура који су ухваћени током међународне војне интервенције у Авганистану у октобру 2001. године.

Они су побјегли у планине, али су их касније привеле пакистанске власти и изручиле их Америци.

Њихов адвокат Елизабет Жилсон изјавила је да њих двојица нису терористи, него "сиромаси који су ухапшени грешком".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog