Politika

НАТО у априлу прихвата захтјев БиХ

САРАЈЕВО - Амбасадор Норвешке у БиХ Јан Брату данас је током сурета са замјеником министра иностраних послова БиХ Аном Тришић Бабић изразио пуну подршку БиХ на њеном путу ка чланству у НАТО, изразивши наду да ће овај савез у априлу прихватити захтјев БиХ за Акциони план за чланство.


У саопштењу Министарства иностраних послова /МИП/ БиХ наводи се да су Ана Тришић-Бабић и Брату размијенили мишљења о тренутној политичкој ситуацији у БиХ, усагласивши се да су питања реформи од кључног значаја за БиХ.

Реформа одбране је обострано оцијењена као најуспјешнија, иако су многи били веома скептични у почетку.

Брату је оцијенио да су Оружане снаге БиХ високопрофесионалне и импресивне, напоменувши да је Амбасада Краљевине Норвешке контакт амбасада за НАТО у БиХ.

Норвешки амбасадор истакао је да он лично, као и Амбасада, стоје на располагању за сваки вид помоћи како би БиХ у априлу добила позитивну оцјену за МАП.

Он је нагласио и да је преузимање кључне улоге МИП-а БиХ у процесу интеграције БиХ у НАТО од великог значаја с обзиром да су те интеграције уједно и политички процес.

Ана Тришић-Бабић је обавијестила амбасадора Братуа о својој улози предсједнице НАТО координационог тима Савјета министара БиХ.

Она је нагласила да је један од приоритетних спољнополитичких циљева БиХ чланство у НАТО-у, те да постоји политичка воља и консензус у Предсједништву БиХ о НАТО интеграцијама али да, исто тако, грађани БиХ нису упознати са свим бенефицијама које би чланство у НАТО-у донијело, те да треба радити на њиховој едукацији.

С тим у вези је договорено да се организује семинар који ће приближити концепт НАТО-а грађанима БиХ, напомиње се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog