Politika

Влада РС: Имамо право на представништва у иностранству

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, реагује на изјаве неких чланова Комисије за вањске послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, које су објављене у данашњим дневним новинама „Ослобођење“ и „Дневни Аваз“у текстовима под насловом „Представништва РС протууставна“ и истиче сљедеће:


Устав Републике Српске, у члану 90. прописује да Влада Републике Српске, одлучује о образовању представништава Републике Српске у иностранству.

Дјелокруг рада представништава Републике Српске поближе је утврђен чланом 4. Уредбе о условима за формирање и рад представништава Републике Српске у иностранству („Службени гласник Републике Српске“, број 45/08) према којем представништва Републике Српске обављају послове у области економске, научнотехничке, културне, социјалне, информативне, просвјетне и спортске сарадње са субјектима у иностранству.

Представништва обављају послове за потребе Републике Српске у областима која се односе и на:

а) развој и унапређивање сарадње са привредним субјектима односне земље,

б) промоцију привредних потенцијала Републике Српске и подстицање улагања у њену

привреду,

в) организацију конференција, семинара, пословних форума и промотивних скупова у односној држави ради подстицања извоза из Републике Српске,

г) подстицање заједничких развојних програма са привредним субјектима заснованим на основама партнерства и кооперације,

д) успостављање и координацију сарадње у области научнотехничких и информативних односа између Републике Српске и односне државе, те предлагање мјера за унапређивање сарадње,

ђ) презентацију културне баштине и савременог културног стваралаштва Републике Српске,

е) промоцију спорта Републике Српске, праћење и унапређивање стања у тој области.

Активности представништава Републике Српске у иностранству усмјерене су на развој институционалне сарадње са регијама/покрајинама у земљама гдје дјелују, као и на успостављању партнерских односа у циљу развоја и имплементације заједничких регионалних пројеката.

Посебно је важно истаћи да представништва Републике Српске у иностранству раде на успостављању контаката са организацијама и институцијама у покрајинама/регијама гдје дјелују у циљу привлачења страних инвестиција у Републику Српску и повећању извоза.

Представништва Републике Српске се не баве дипломатским пословима и не задиру у међународно-правни субјективитет БиХ и у свом раду остварују контакте и сарадњу са дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у домицилној земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog