Politika

Шпирић и Свјетска банка: Задржати сарадњу

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић данас је у Вашингтону током сусрета са директорицом Свјетске банке Нгози Окоњо-Ивеала рекао је да је Савјету министара веома важно да се задржи добар ниво сарадње са том монетарном институцијом.


 

У саопштењу из Савјета министара БиХ се наводи да је Шпирић информисао Ивеалу да је тренутни портфолио у добром стању и да се састоји од 16 инвестиционих пројеката, од којих је 11 под ИДА условима, три ИБРД зајма и три ГЕФ гранта.

"Власти у БиХ су чиниле све да се постигне већа ефективност пројеката и с тим у вези стопа пласмана средстава је значајно побољшана и једна је од најбољих у региону", рекао је Шпирић.

Он је нагласио важност програма са Свјетском банком 2008-2011, који укључује срадства програма подршке буџету и подршке малим и средњим предузећима.

"Ово су питања која су уско везана и за стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом. Чинимо све да испунимо услове како не бисмо угрозили, не само другу траншу ММФ-а, него и пројекте Свјетске банке", истакао је Шпирић.

С обзиром да су државни ниво и Република Српска испунили све услове из писма намјере, Шпирић је изразио оптимизам да ће Парламент Федерације БиХ што прије усвојити потребне законе и створити услове за повлачење средстава из друге транше ММФ-а.

Он је рекао да би у супротном требало размишљати о алтернативи да они који су испунили услове не треба да буду кажњени, односно да се примијени принцип конкуренције у испуњавању услова.

Предсједавајући Савјета министара је нагласио да су пројекти Свјетске банке снажно генерисали развој и интеграцију земље, а путем инфраструктурних пројеката и регионално повезивање.

Ивеала је захвалила Шпирићу на улози у побољшању сарадње између Свјетске банке и БиХ, констатујући да су партнерски односи у узлазној путањи.

Извршна директорица Свјетске банке изразила је наду да ће процедура усвајања реформских закона у Парламенту ФБиХ бити успјешно окончана, како би били створени услови за другу траншу кредита ММФ-а, а од чега зависи и имплементација пројеката Свјетске банке који прате стендбај аранжман.

Саговорници су размијенили мишљења и о актуелним питањима у вези са реформом Свјетске банке.

Шпирић је током састанка, којем су присуствовали и потпредсједник Свјетске банке за регион Европе и централне Азије Филип ле Уру и директорица Свјетске банке за БиХ Џејн Армитаж, позвао извршну директорицу Свјетске банке да посјети БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog