Politika

Jeремић: Прошло је вријеме завртања руку било коме у РС

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је поводом најављеног референдума у Републици Српској да је прошло вријеме "завртања руку било коме у Српској".


"Ми принципијелно подржавамо Дејтонски споразум и нећемо се мешати у унутрашња питања БиХ. Подржаћемо све што је у складу са Уставом БиХ, али не било какав корак ка разбијању територијалне целовитости. То је наша обавеза и међународна позиција", рекао је Јеремић.

Што се тиче усвајања Резолуције о Сребреници у Скупштини Србије, он је рекао да ће о томе шта ће писати у њој одлучити посланичке групе, али да ће она свакако бити усвојена, јер је веома важна за односе на западном Балкану.

"Чињеница је да се у Сребреници догодио стравичан злочин и да треба да буде осуђен јер је љага на образу народа", рекао је Јеремић.

Он је подсјетио да је Међународни суд правде у својој пресуди за злочин почињен у Сребреници искористио формулацију геноцид и додао да има и оних који су тиме збуњени, јер су све жене и дјеца тог страшног масакра били поштеђени.

"Нисам стручан по том питању, само знам да стравичан злочин мора бити сингуларно осуђен са што јаснијом поруком парламента Србије. Наша је морална дужност да се према томе одредимо", поручио је Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је да је Србија "иако то некима није пријатно", највећа у региону, и да је географско средиште региона, па њена лидерска улога није доведена у питање.

О приговорима да Србија користи сваку прилику да угрози нормалне односе са сусједима, шеф српске дипломатије рекао је да Србија неће остати равнодушна на било који корак који нарушава државне интересе.

"Када би на било који потез признања Косова ми остали без реакције, показали бисмо да смо остали без своје воље. Зато морамо имати јасно дефинисану политику за сваки корак евентуалног нарушавања нашег суверенитета и територијалног интегритета", рекао је Јеремић.

Што се тиче односа са Црном Гором, Јеремић каже да Београд жели најближе односе, али да не може бити нијем на било какав покушај урушавања суверенитета и територијалног интегритета.

"Постоје тензије и чинићемо све да их отклонимо, а понели смо се тако да грађани Црне Горе у Србији ништа не осете. Реаговали смо оштро дипломатским средствима", навео је Јеремић.

Када су у питању односи са Хрватском, он је рекао да је окретање будућности циљ, али да је Србија, када је ријеч о тужби за геноцид који је Хрватска упутила Међународном суду правде, и поред најбоље воље да се договори са Загребом, направила избор и упутила контратужбу.

"Ми треба да градимо заједничку будућност у Европи, да ти односи личе на односе Немачке и Француске које су двојни мотор Европе али исто тако, важно је и због будућих поколења да се зна ко је Француска, а ко Немачка", рекао је Јеремић.

Он сматра да ће предстојећа одлука Међународног суда правде у Хагу о легалности самопроглашења независности Косова и Метохија бити у корист Србије.

"Одлука Суда ће бити у нашу корист, то јест да није могуће једнострано прогласити сецесију од стране међународно признате државе противно одлукама Савјета безбједности и демократском уставу те земље", рекао је Јеремић.

О наводној могућности "косовске 'Олује`", окренуте према сјеверу Косова, Јеремић је рекао да је Србија оштро реаговала на најаву планова о којима је говорио Питер Фејт и оцијенио да нема опасности од таквог сценарија, али да ће Београд наставити да буде на опрезу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog