Društvo

Бања Лука: Почиње дводневна конференција о реформи образовања

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци данас почиње дводневна конференција о реформи образовања која ће окупити више од 50 стручњака из БиХ и региона, на којој ће бити ријечи о томе како квалификацијски оквир, који је у процесу настајања, може повећати могућности људи за учење током цијелог живота.


Конференција ће бити одржана у организацији Европске тренинг фондације (ЕТФ) и Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ, наводи се у саопштењу Делегације Европске комисије.

"Са овим оквиром биће нам јасније које квалификације људи имају и шта оне значе. То није само за младе људе, то је, такође, за одрасле јер даје већу вриједност квалификацијама које већ имају, олакшавајући им даљи живот", рекла је директор ЕТФ-а Мадлен Сербан.

Током скупа биће представљени позитивни примјери из Словеније, земље са којом БиХ дијели историју, а која се недавно придружила ЕУ и Шпаније, земље са искуством у успјешном помирењу регионалних идентитета.

Представници синдиката и удружења послодаваца водиће дебату о томе како треба примјенити квалификацијски оквир.

"Желимо да разговарамо о садржају ове реформе како би на прави начин схватили предности које пружа а чим људи увиде могућности, можемо превазићи евантуалне проблеме са провођењем", рекао је виши стручњак за квалификације у ЕТФ-у Арјен Деиј.

БиХ је већ развила оквир за високо образовање, а од 2005. године, ради на свеобухватном оквиру за цијели образовни систем, који може квалификације БиХ учинити лако разумљивим како унутар тако и ван земље.

Европска тренинг фондација у Торину је ЕУ агенција која је активна на пољу развоја квалитета образовања и система обука у сусједним земљама ЕУ и функционише у 29 земаља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog