Društvo

Глигорић: Према Уставу БиХ, имовина припада ентитетима

БАЊА ЛУКА - Према Уставу БиХ, јасно се види да држава нема имовину и да имовина која се налази у ентитетима њима и припада, јер би онда, да није тако, БиХ укњижила своју имовину, изјавио је директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Тихомир Глигорић.


Глигорић је подсјетио да је ОХР саопштио да неће пописати имовину локалних заједница и предузећа која су по закону приватизована, те имовину која је од општег добра, али је онда све то помијешао и пописао.

"Нису били досљедни принципа које су сами постављали. ОХР је контрадикторан", истакао је Глигорић.

Он је додао да ситуацију компликује и то што је ОХР рекао да је понудио попис имовине и оставио политичарима да се око тога договоре.

"Ентитети могу, ако се договоре, један дио имовине да дају за смјештај и рад институција БиХ, али то је очигледно још једна коска коју је ОХР оставио властима у БиХ да се око ње свађају да би он што дуже остао у БиХ. Тачније, властима у БиХ остављено је да ријеше она питања за која ОХР зна унапријед да је око њих тешко постићи договор", сматра Глигорић.

Он је нагласио да представници власти РС нуде један дио имовине за рад заједничких институција, док Бошњаци сматрају да је то мало и желе све да пренесу на БиХ.

"То је идеална прилика за ОХР да између двије различите опције што дуже функционише. Овдје се мора наћи мјера између Републике Српске (РС) и Федерације БиХ да се ово питање ријеши", додао је Глигорић.

Према његовим ријечима, Министарство правде РС затражило од министарстава и од ове управе да се направи анализа о попису имовине који је сачинио ОХР.

"Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је то урадила и доставила извјештај министарству које га обрадити, као и податке других институција од којих је министарство тражило анализу. Не бих коментарисао све оно до чега је ова управа дошла, али могу да кажем да смо сачинили озбиљну анализу", нагласио је Глигорић и додао да треба видјети који су извори коришћени за сачињавање ОХР-овог списка државне имовине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog