HaCgNUr9jL4

Sport

Партизан у невјероватној утакмици срушио Барселону

У историјској кошаркашкој представи другог кола Топ 16 Евролиге у „Пиониру“, српски шампион је побиједо 67:66 (23:12, 12:12, 8:23, 18:14, 6:5), али је прво више од 8.000 гледалаца 20 минута чекало одлуку судија о посљедњем шуту Барселоне.


 

Више од сата прије почетка биле су испуњене трибине „Пионира“ у којем је специјално за ову утакмицу „проширен капацитет“, и у сјајном амбијенту са по званичном податку 8.125 људи, Партизан је кренуо фуриозно – 10:0. У првом полувремену био је на нивоу другог из Атине претходне сриједе, играјући одбрану тако да су гости тешко и тек на истецима напада упућивали шут. Од 24 поена у првих 20 минута, Барселона је пола убацила са линије „пенала“ (синоћ погодила свих 19). Партизан је почео да посустаје када је трећу личну грешку уз Вранеша (15. минут) зарадио и Робертс (23.) што су ривали користили да лакше играју под кошем, а „кренуо“ их је и шут за три поена (два убачаја у серији 10:0 за прво изједначење на 40:40 у 27. минуту и трећи за прво вођство од 45:43 у 30.).

Издржали су домаћи и Барселонину силну серију од 30:40 до 51:43 у другом полувремену, узвративши својим налетом од 16:2. Повратак „из мртвих“ најавила је „тројка“ Божића, а вођство од 61:56 у 38. минуту донијели су погоци за три поена Рашића и Робертса.

Наваро са „пенала“ и Лакович, који каже да је „Пионир“ најтеже гостовање у европској клупској кошарци, изборили су додатних пет минута у којима су гости имали 66:63 у своју корист. Партизан је поново поентирао преко Робертса („закуцавање“) и Рашића (два слободна бацања 21 секунд прије истека 45. минута), а онда је услиједио напад који ће за епилог имати „кутак за спорни тренутак“.

Када је у посљедњој секунди екстра периода из Партизановог коша изашла лопта коју је шутнуо Пит Микел, настала је ерупција одушевљења више од 8.000 гледалаца, која је ипак кратко потрајала. Судије су потражиле помоћ видео снимка, како би утврдиле да ли је Робертс дирао лопту док је још била изнад обруча.

Није прошло много времена када су играчи до јуче непоражених Каталонаца почели да се радују и отрчали у свлачионицу, а онда је услиједило дуго вијећање. Први арбитар Ламоника из Италије анализирао је снимак заједно са тренерима Вујошевићем и Пасквалом, после среће и шока на трибинама је завладао страх да ће „црно-бијели“ остати без славља на крају историјске утакмице. Коначно, проглашена је њихова побједа, а онда су сви играчи Партизана и навијачи полако проналазили снагу да се радују. Каталонци су најавили жалбу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog