Politika

Иницијатива СДС и 40.000 грађана убрзо пред Скупштином

Предсједник СДС и шеф Клуба посланика у НС РС, Младен Босић и Борислав Бојић, најавили су на данашњој конференцији за новинаре да ће у понедељак у НС РС предати иницијативу од 40.000 потписа грађана РС за подршку Закону о референдуму и грађанским иницијативама који је предложила СДС.


Закон који је упутила Влада РС у Скупштину обесмишљава референдум и за циљ има да до референдума никада не дође, истакли су Босић и Бојић, оцијенивши овај закон као ''још једну обману јавности''.

Предсједник СДС Младен Босић је подвукао да се СДС-ов и СНСД-ов закон суштински разликују, те да је приједлог СНСД уствари закон против референдума и грађанских иницијатива јер је тако направљен да о свему одлучује скупштинска већина.

''Можете имати иницијативу коју ће подржати пола милиона грађана РС, али она треба да дође на НС РС и о њој одлучује скупштнска већина. И оно што би било одлучено на референдуму поново би ишло на гласање у НС РС, што значи да је референдум као институција обеснажен и нема никакав смисао.Дакле, таквим приједлогом закона скупштина и даље доноси све одлуке и губи се механизам контроле власти од стране грађана што би требало да буде главна сврха референдума'', нагласио је Босић.

Он је подсјетио да, према приједлогу СДС, референдум се аутоматски расписује у два случаја: у случају да се мијења устав РС или БиХ, и у случају да БиХ приступа војним савезима. Ове одредбе су избачене из закона који предлаже Влада РС.

''Приједлог СНСД, односно Владе РС, је у ствари празна љуштура која треба да створи привид да власт испуњава своја обећања, а у ствари стоји намјера да се ништа не десе до сљедећих избора'', упозорио је предсједник СДС.

Приједлози СДС су наишли на велику подршку грађана и за кратко вријеме скупљено је 40.000 потписа.

Босић је најавио да ће СДС уложити амандмане на Закон о референдуму и грађанској иницијативи који је предложила Влада РС којима би биле уграђене одредбе о обавезном расписивању референдума, и кривичне санкције против оних који не буду испоштовали вољу грађана на референдуму.

Уколико СНСД прихвати ове амандмане, СДС ће подржати владин приједлог, али без ових амандмана неће подржати закон који представља празну љуштуру.

Шеф посланичког Клуба СДС-а Борислав Бојић подсјетио је на члан 21. Опште декларације о људским правима према којој ''свако има право да учествује у управљању својом земљом непосредно или преко изабраних представника'', наглашавајући да су референдум и грађанске иницијативе облик директне демократије.

Он је навео примјер Италије која има 47 милиона становника, а пола милиона потписа је потребно за обавезно расписивање референдума.

''Актуелна власт не би требало да се оглуши од 40.000 потписа грађана ове земље који траже да се обавезно распише референдум о два круцијална питања коај ће одредити будућност РС'', истакао је Бојић.

Путеви у Сребреници

Предсједник СДС Младен Босић рекао је новинарима да је СДС данас дала пуномоћ адвокату да испита шта се десило са пријавом за проневјеру 25 милиона КМ преко асфалтирања путева у Сребреници, и изврши увид у предмет. Апсурдно је, додао је он, да један министар каже да је предмет окончан, а да СДС као заинтересована страна о томе није обавијештен.

Калинић радио за ОХР

Коментаришући питање новинара на који начин је Драган Калинић покушавао роварити и радити против интереса СДС, предсједник Босић је истакао да је ширем броју људи у СДС познато да је Калинић још од средине љета ушао у разговоре и погодбе са ОХР око скидања санкција.Све ове године Калинић је био присутан у страначком животу,што је само интезивирао након скидања санкција. Покушао је преузети контролу у странци како би испунио своје обећање ОХР да ће СДС промијенити политички курс. Такође, у ОХР је носио спискове људи за које је тражио да им буду скинуте санкције.

Одговарајући на питање зашто није одговорио на Калинићево писмо, Босић је рекао да на писмо није одговорио јер је знао да би се то писмо нашло у медијима, као и оно које је њему Калинић упутио, пошто се кроз претходни период ипак проникнуло у Калинићеву технику. Једини циљ тих писама је био да се она појаве у јавности како би се правиле турбуленције, јер се о свему могло разговарати и усменим путем.

Драгана Калинић, истакао је Босић, не може направити било какве сукобе унутар СДС, јер је СДС постао имун на пројектоване напада споља који су још почели од Биљане Плавшић, настављени преко Драгана Чавића, па до последњег случаја са Калинићем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog