Svijet

УНИЦЕФ упозорио на трговину дјеце са Хаитија

ЖЕНЕВА - Фонд УН за дјецу саопштио је данас да се послије разорног земљотреса на Хаитију суочава са досада невиђеном кризом заштите незбринуте дјеце.


"Имајући у виду развој ситуације, постаје јасно да је ово највећа криза збрињавања дјеце која су остала сама", изјавила је замјеник директора УНИЦЕФ-а Хилде Фрафјод Џонсон.

Она је упозорила да је повећан ризик од кријумчарења дјеце, њихове продаје у робље и илегалног усвајања.

Око 40 одсто дјеце живјело је у апсолутном сиромаштву, а 300 000 боравило је у сиротиштима прије земљотреса у Порто О Пренсу и околним подручјима, наводи УНИЦЕФ.

Око 50 000 дјеце изгубило је оба родитеља.

"Са земљотресом је значајно порастао број дјеце о којој нико не брине или су раздвојена од родитеља", рекла је Џонсон новинарима, али није могла да прецизира о којем је броју ријеч.

Она је рекла да постоје тешкоће у проналажењу њихових родитеља или породица које би преузеле бригу о овој дјеци.

УНИЦЕФ је објавио апел да се сакупи 1,2 милијарди долара за помоћ дјеци у 28 земаља и територија широм свијета, који су најтеже погођени хуманитарним кризама.

"Хаити је већ спадао у кризне земље прије земљотреса", рекла је Џонсон и објаснила то посљедицама урагана, грађанских немира и сиромаштва.

Куће, објекти државних институција, школе, болнице и електрична и водоводна инфраструктура уништени су у земљотресу јачине седам степени 12. јануара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog