Kultura

Петроварадин између Унеска и ''Егзита''

НОВИ САД - Генерални менаџер музичког фестивала "Егзит" Бојан Бошковић каже да нема никакав коментар на изјаву кустоса Музеја града Новог Сада Синише Јокића да ће тај фестивал морати да буде исељен са Петроварадинске тврђаве када се она нађе на листи Унеска.


"Једино што могу да кажем је да заиста немам никакав коментар на изјаве које у последње време јавности даје господин Јокић, посебно не у смислу његових, некаквих компромисних решења које он нуди `Егзиту`", изјавио је Бошковић, не желећи да објасни зашто нема коментар на ову Јокићеву изјаву.

Јокић је за новосадски Радио "021" изјавио да "Егзиту" неће бити мјеста на популарној Ђави, када тврђава буде под заштитом Унеска.

"Интензиван саобраћај и велики број посјетилаца лоше утичу на историјску грађевину од непроцењиве вредности и сигурно ти садржаји нису били у плану њених градитеља", навео је Јокић.

Он, међутим, сматра да ипак постоји компромисно рјешење, односно да "Егзит" не буде потпуно исељен из Новог Сада.

"Фестивалске бине могле би да се изместе у доње делове Тврђаве, на простор који има 20 хектара. У тај простор улази се кроз нову капију и лепо је заштићен. То су огромни шанчеви и површине, које зјапе неискориштене. Сад су запарложене, а тај простор би се могао искористити не само у време фестивала `Егзит`, него и свих 365 дана у години", рекао је Јокић.

Ни у једном објекту у свијету, који је под заштитом Унеска не могу да се одржавају музички фестивали. Унеско има веома јасна правила о активностима које смију да се одржавају на културно-историјским споменицима, а четири дана гласних концерата нису у складу с тим правилима.

Највећи музички фестивал у југогоисточној Европи и један од најбољих у свијету већ десет година одржава се на Петроварадинској тврђави.

Петроварадинска тврђава тренутно је на листи чекања и за пар година званично ће бити под заштитом Унеска, као свјетска споменичка баштина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog