Svijet

Лавров тражи одбијање натовског приступа

МИНХЕН - Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да Европа и САД треба да одбаце натовски приступ и прихвате руске приједлоге о новом мултилатералном систему безбједности, чиме је поново отворио дискусију о будућности европске безбједносне структуре.


"Желимо да превладамо хладноратовски приступ европској архитектури и осигурамо нови квалитет узајамног повјерења", рекао је Лавров на конференцији о безбједности у Минхену.

Он је навео да је окончање хладног рата дало могућност стварања 56-члане Организације за безбједности и сарадњу у Европи /ОЕБС/, која укључује и Русију и САД и која је најважнија безбједносна организација у Европи.

Русија од јуна 2008. године позива на нови безбједносни споразум који ће елиминисати могућност "да једна држава јача своју безбједност на рачун друге". Међутим, неке чланице НАТО вјерују да овим Русија само жели да заустави даље ширење НАТО.

"Нажалост, ова шанса је пропуштена јер је избор начињен у корист ширења НАТО, подјеле Европе на зоне и намјерног помјерања линија према истоку", рекао је Лавров и додао приједлог Русије није усмјерен ка заустављању ширења НАТО.

Пријем бивших чланица Варшавског пакта и земаља СССР-а у НАТО већ дуго је предмет критика у Русији.

"Основно питање је да ли ће заједнички европски простор бити истински уједињен или подијељен у зоне или сфере утицаја", рекао је Лавров.

Он је додао да када Русији кажу да ширење НАТО јача њену безбједност Москва не схвата како.

"Како НАТО базе у Румунији и Бугарској помажу нашој безбједности? Како Грузија помаже нашој безбједности? Да ли ракетни одбрамбени систем 'патриот' у Пољској такође помажу нашој безбједности? Ја мислим да не", рекао је Лавров.

Шеф спољне политике ЕУ Кетрин Ештон опрезно је реаговала на руски приједлог.

"Мора да будем убијеђена да је ово тренутак да се промјени архитектура сада када је процес проширења у току", рекла је она.

Амерички савјетник за националну безбједност Џејмс Џонс рекао је да приједлог Русије "садржи важна гледишта" и да САД поздрављају субстанцијалан и конструктиван дијалог.

Он је нагласио да САД тренутно виде организације као што су ОЕБС и специјалне савјете алијансе са Русијом, Украјином и Грузијом као основу сваког будућег споразума.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog