Društvo

О смјештају студената у Фочи одлучује Влада

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске ће након свеобухватне анализе свих чињеница донијети коначну одлуку у вези са смјештајем студената у Фочи с циљем проналажења најоптималнијег рјешење, јер је тај проблем потребно ријешити што прије, изјавила је портпарол Министарства просвјете и културе РС Бранка Рогач.


 

"Свјесни потреба студената Универзитета у Источном Сарајеву, Савјет за развој РС је из Развојног програма одборио три милиона КМ за смјештајне капацитете студената у Фочи", нагласила је Рогачева и додала да један број студената у Фочи већ шест година користи смјештајне капацитете хотела "Зеленгора", који би уз минималне адаптације и улагања био прилагођен студентском смјештају.

Напоменувши да се два факултета у саставу Универзитета у Источном Сарајеву налазе у Фочи - Медицински, са четири студијске групе, и Православни богословски факултет, са укупно 1 500 студената, Рогачева је нагласила да су садашњи смјештајни капацитети недовољни и да је Универзитету понуђен хотел "Зеленгора", површине 5 683 квадрата.

Она је нагласила да су тврдње начелника општине Фоча Здравка Крсмановића да су за адаптацију и претаварање хотела "Зеленгора" у студентски дом потребни милиони марака неосноване и неаргументоване.

Рогачева је подсјетила да је педесетак студената прошле године упутило писмо - петицију Министарству просвјете и културе РС у којем су навели предности овог објекта - ужи центар града, близина аутобуске станице, градске читаонице и библиотеке, као и близина свим факултетима и осталим установама неопходним за процес студирања.

У писму је наведено да хотел "Зеленгора" располаже свим садржајима који могу бити стављени у функцију студентског дома.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић изјавио је Срни да би куповина хотела "Зеленогора" у Фочи било најбрже и најбоље рјешење за смјештај студената у овој општини.

"Уколико би хотел био купљен, онда би без већих улагања могло бити смјештено још 200 студената, што је велика ствар. Приче начелника општине Фоча /Здравка Крсмановића/ су без било каквог основа. Куповина хотела није ништа ново, јер студенти тамо живе већ шест-седам година", истакао је Новаковић.

Он је рекао да је у хотелу "Зеленгора" тренутно смјештено 200 студената, док је потребни смјештајни капацитет студената у овој општини више од 600 мјеста.

"С обзиром да ће се градити нови објекат Богословског факултета, ми намјеравамо ићи и са градњом још једног објекта када ће коначно бити ријешен смјештај свих студената", нагласио је Новаковић.

Према његовим ријечима, Универзитет само користи оно што му је на располагању и Скупштина општине Фоча не може одређивати шта ће та институција да ради.

Новаковић је поручио Крсмановићу да се брине о политици Општине, а не о политици Универзитета.

Крсмановић је раније изјавио да ће се општина супроставити продаји хотела "Зеленгора", јер то, како је оцијенио, није одговарајући простор за студенте и да су за његову адаптацију и претаварање у студентски дом потребни милиони марака.

Он тврди да је већина пословних простора у хотелу раније продата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog