Politika

Кацин: Србија са Косовом у ЕУ, ако сачека

НОВИ САД – Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да признање независности Косова није услов да Србија постане чланица Европске Уније, али је поручио да ће, уколико Србија не жели у ЕУ без Косова, онда морати да чека да и Косово постане дио ЕУ.


„Суштина је у томе да треба одговорити на питање да ли Србија хоће у ЕУ без Косова или неће. Ако не жели без Косова, онда ће морати да чека Косово”, рекао је Кацин за данашњи новосадски Дневник.

То значи, према Кациновим ријечима, да ће Србија бити последња држава региона која ће постати дио ЕУ, јер је Косово у овом тренутку далеко чак и од визне либерализације, а камоли од чланства у ЕУ.

Он је рекао да на Косову тек треба изградити институције које су потребне да то буде држава која ће бити компатибилна са ЕУ.

„Значи, овде се не ради о признавању независности Косова, већ о динамици приближавања Србије Унији и њеном уласку у ЕУ”, рекао је Кацин.

„Али не можемо ми одвући Србију у ЕУ на силу. Србија само сама, добровољно, свесно може да уради оно што је потребно да би могла постати део ЕУ, добити свог комесара и имати чланове Европског парламента као што их има и моја држава”, поручио је словеначки европарламентарац

Кацин је рекао и да би Европска унија високо цијенила доношење резолуције о Сребреници у Скупштини Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog