Svijet

Ештон: Подршка за све земље западног Балкана на путу интеграција

МИНХЕН - Високи представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон изјавила је да Брисел жели да осигура да све земље западног Балкана буду успјешне на путу интеграција у ЕУ, додајући да напредак на том путу зависи од тока реформи.


Ештонова је додала да неке земље на путу ка ЕУ напредују брже од других.

Она је на Минхенској безбједносној конференцији рекла да ЕУ има примарну одговорност према својим сусједима, додајући да је "то важно само по себи", будући да међународни кредибилитет Уније "зависи и од рада са сусједима".

Према њеним ријечима, Брисел појачава и ангажовање у Авганистану, улаже дипломатске напоре на Блиском Истоку и супротставља се сомалијским пиратима.

На скупу посвећеном будућности европске и свјетске безбједености и стратегији и мисијама НАТО, Ештонова је позвала ЕУ да комбинује и мобилише све нивое моћи и преузме одговорност и за дешавања пред својим вратима али и за жаришта широм свијета.

"Морам да мобилизујемо све наше нивое власти - политички, економски, као и цивилна и војна средства за рјешавањер криза а као подршку јединственој политичкој стратегији", рекла је она.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog