Politika

Јеремић: Београд неће мијењати политику војне неутралности

МИНХЕН - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да Београд неће мијењати политику војне неутралност и да Влада неће чинити кораке који воде ка сврставању у Нато, нити било који други војни или одбрамбени савез.


Јеремић је рекао да ће Србија на одржавању мира и стабиности сарађивати са Алијансом и свим другим актерима на западном Балкану.

Србијански шеф дипломатије, који учествује на Безбједносној конференцији у Минхену, оцјенио је да је од огромне важности у дипломатском наступу Србије да безбједносна димензија на Косову буде дискутована на највишем нивоу у међународној арени.

"Главна тема мојих разговора биће безбедност на западном Балкану, посебно Косову", рекао је Јеремић и изразио забринутост за мир и стабилност на Косову, посебно након најава да би могло доћи до једностраних и нелегалних акција на сјеверу Косова.

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да се Јеремић састао у Минхену са шефовима дипломатија Турске и Азербејџана Ахметом Давутоглуом и Елмаром Мамадијаровом, а најављено је да ће разговарати и са министрима спољних послова Њемачке и Русије Гвидом Вестервелеом и Сергејом Лавровом.

У саопштењу се додаје да је предвиђено да се србијански шеф дипломатије састане и са великим бројем министара иностраних послова земаља које учествују на скупу у Минхену, као и са министрима задуженим за европске интеграције.

У Минхену је синоћ почела 46. међународна конференција о безбједности, уз учешће политичара и експерата из око 40 земаља.

На скупу, који ће бити завршен сутра, биће разговарано о ситуацији у Авганистану, Нато стратегији, миру на Блиском истоку, евроатланским односима и, први пут, о питањима у вези са ресурсима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog