Svijet

Украјина: Други круг предсједничких избора

КИЈЕВ - У Украјини се данас одржава други круг предсједничких избора на којима ће грађани новог шефа државе бирати између проруског кандидата Виктора Јануковича и прагматичног премијера Јулије Тимошенко.


 

Избори се одвијају у прилично напетој атмосфери након што су оба кандидата размијенила оптужбе о намјештању гласова, а Тимошенкова је запријетила протестима сличним Наранџастој револуцији 2004. године.

Побједу у првом кругу однио је проруски кандидат Виктор Јанукович, кога је подржало преко 35 одсто гласача, а хиљаде су дошле на његов завршни митинг.

Прије само пет година, Јанукович је био оптужен за крађу на предсједничким изборима, након чега је избила Наранџаста револуција. На завршном митингу је рекао да се револуције неће поновити.

Звијезда Наранџасте револуције Јулија Тимошенко, за сада је далеко иза свог ривала, а популарност из доба револуције сада је само успомена. У првом кругу предсједничких избора Тимошенкова је освојила 25 одсто гласова.

Она је завршном митингу подсјетила на вријеме када је њен противник био оптужен за крађу на изборима.

"Нама треба увјерење да нико неће да мијења наш избор, да нико неће моћи да га фалсификује или смањи. Најважније је какву земљу желимо да градимо, и када говоримо о два пута, треба да се усредсредимо на главни принцип демократије - право људи да слободно бирају владу у својој земљи", поручила је Тимошенкова.

Према мишљењу многих политичара и експерата исход ће умногоме зависити од тога ко ће од двоје противкандидата успјети да привуче бираче који су у првом кругу гласали за остале кандидате са највећим бројем гласова.

На изборима право гласа има око 37 милиона бирача, а по закону, резултати треба да буду објављени најкасније 17. фебруара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog