Politika

Фајонова: Визна либерализација реална у јулу

САРАЈЕВО - Извјестилац Европског парламента за либерализацију визног режима земљама Западног Балкана Тања Фајон изјавила је да је реално очекивати да БиХ у јулу буде стављена на "шенгенску листу".


"Треба очекивати да БиХ добије позитивну оцјену и препоруку Европске комисије за стављање на листу за `бијели шенген ` већ почетком априла. То би омогућило да Европски парламент и Савјет министара држава чланица ЕУ финализују све неопходне процедуре за укидање виза у јулу ове године", рекла је Фајонова.

Она је нагласила да је БиХ направила изванредан напредак када је ријеч о провођењу услова из Мапа пута за либерализацију визног режима и да је за укидање виза испунила све неопходне захтјеве.

"Стварно се надам да ће доћи до визне либерализације, јер би пролонгирање процеса било штетно за БиХ. То би неизбјежно имало утицаја на октобарске изборе", рекла је Фајонова за "Дневни аваз", додавши да ступање Лисабонског споразума на снагу неће успорити процес визне либерализације.

Према њеним ријечима, добијање приједлога Европске комисије почетком априла дало би Европском парламенту довољно времена да гласа о визној либерализацији прије јула.

Фајонова сматра да није могуће увођење нових услова за либерализацију визног режима, те да би то било неправедно с обзиром да је Мапа пута већ договорена и да је подржавају све чланице ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog