Svijet

Сјеверна Ирска: И ИНЛА положила оружје

БЕЛФАСТ - Ирска национална ослободилачка армија (ИНЛА), организација одговорна за нека од најбруталнијих убистава у Сјеверној Ирској, предала је оружје, неколико дана прије истека рока за разоружање паравојних група у Сјеверној Ирској.


Група, која је настала одвајањем од Ирске републиканске армије /ИРА/, одговорна је за више десетина убистава у Сјеверној Ирској од 1974. године.

Два представника ИНЛА-е рекли су агенцији АП да је та организација предала залихе оружја комисији за разоружање на два тајна састанка у новембру и јануару.

Очекује се да ће предају оружја те организације у понедјељак потврдити Независна међународна комисија за разоружање, експертски панел који су Велика Британија и Ирска основале 1997. године за надзирање разоружања неколико илегалних оганизација у Сјеверној Ирској.

Процес разоружања у Северној Ирској убрзан је прошле године, пошто су Лондон и Даблин најавили да ће овог мјесеца бити укинута комисија.

Рок до којег припадници парамилитарних организација могу да предају оружје без опасности да буду гоњени истиче у уторак.

ИНЛА је од оснивања 1974. до проглашења примирја 1998. убила више од 110 људи.

У последњој деценији, њени чланови су убили или ранили више од 20 људи, углавном ривалних криминалаца.

Група је постала свјетски позната 1979. године након убиства конзервативца портпарола Сјеверне Ирске Ејрија Нивија подметнувши бомбу испод његовог аутомобила на паркингу Доњег дома парламента.

Припадници ове групе одговорни су и за убиство 17 људи у бомбашком нападу на паб "Дропин вел" и граду Баликелију у Сјеверној Ирској у области Лондондери 1982. године. Овај паб изабран је као мета напада јер су се у њему окупљали британски војници.

У октобру се ИНЛА одрекла насиља и најавила да ће предати оружје.

Та организација је настала послије крвавих размирица с ИРА-ом, а њени лидери су заступали марксистичку идеологију и противили се политичком реализму лидера ИРЕ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog