Politika

Хрватска не размишља о ревизији уговора са Ватиканом

ЗАГРЕБ - Влада Хрватске у овом тренутку не расправља нити размишља о ревизији уговора са Ватиканом, изјавио је портпарол Владе Златко Мехун, реагујући на изјаву хрватског предсједника Стјепана Месића да би требало направити ревизију овог уговора.


Према међународном уговором с Ватиканом, Црква годишње из државне благајне добије између 300 и 400 милиона куна /између 41 и 55 милиона евра/, а градоначелницима и начелницима се сугерише да на приједлог бискупа дају новац из градске или општинске благајне.

У члану 15. уговора са Ватиканом наводи се да се тај међународни документ може мијењати ако су се битно промијениле прилике у којима је потписан.        

Месић је критиковао бившег предсједника Фрању Туђмана због потписивања, како је рекао, нетранспарентних уговора с Ватиканом 1998. године, додавши да је јавност морала да буде више о томе обавијештена.

"Ваљда се жељела добити већа наклоност Ватикана и ишло се на уговор какав нико, мени се чини, нема у Европи", рекао је Месић поручивши премијеру Јадранки Косор и Влади да почну ревизију уговор са Ватиканом Столицом, јер би то, како је оцијенио, сада било добро.

Новоизабрани предсједник Хрватске Иво Јосиповић нагласио је да остаје при ставу о уговору са Ватиканом који је заступао током предсједничке кампање, а то је да је ријеч о "међународном уговору који се може мијењати само консензусом странака".

"Ако он постане превелик терет за буџет, сигуран сам да ће држава и Црква пронаћи модалитете да његове одредбе ускладе с могућностима земље", нагласио је Јосиповић.

Подсјетивши да се међународни уговори не мијењају кад се то некоме прохтије, већ ако су обје стране сагласне с тим, теолог Адалберт Ребић је рекао да се тај новац који Црква добије не баца нити заврши на иностраним трансакцијама, јер он на крају заврши код народа, у њиховим породицама.

"Не видим зашто Месић с тим има проблема кад скоро толико потроши на својим путовањима", истакао је Ребић поручивши одлазећем хрватском предсједнику да ствари треба гледати мало шире.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog