Svijet

Расмусен: Ојачати везе са Кином, Индијом и Пакистаном

МИНХЕН - Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен позвао је данас Алијансу да ојача везе са земљама као што су Кина, Индија и Пакистан по питању глобалне безбједности.


Подсјећајући на проблеме мисије НАТО у Авганистану, гдје се Алијанса бори да заузда талибане и припаднике мреже Ал каида, Расмусен је рекао да Алијанса треба да постане центар шире безбједносне коалиције.

"Не можемо се ефикасно суочити са изазовима безбједности без активнијег и систематског ангажовања са другим важним актерима на међународној сцени", рекао је Расмусен на конференцији о безбједности у Минхену.

Он је додао да Алијанса треба да постане центар мреже партнерстава безбједности и центар за консултације по питањима међународне безбједности, па чак и оним питањима у вези којих алијанса можда никад не би предузела мјере.

"Шта је лоше у томе да земље као што су Кина, Индија, Пакистан и друге развију ближе везе са НАТО? Ја мислим да ће од тога бити само корист у смислу повјерења и сарадње", рекао је Расмусен.

Он је истакао да не жели тиме да се ставља на мјесто УН већ да је ријеч о форуму у којем би НАТО и њени партнери широм свијета износили ставове и мишљења и размијенили искуства.

НАТО има 28 чланица, али партнерство Алијансе укључује 44 земље у Авганистану, као и посебне везе са другим земљама као што су земље Средоземља.

Расмуен није одбацио могућност учешћа Русије у операцијама Алијансе у Авганистану, преноси РИА Новости.

Он је истакао да вјерује да Русија дијели забринутости НАТО због актуелне ситуације у тој земљи и да Русији не би било лако да се бори против ширења дроге произведене у Авганистану уколико се та земља претвори поново у уточиште за терористе.

Расмусен је додао да би Русија могла сарађивати са НАТО у Авганистану у областима као што су обука пилота, снабдијевање хеликоптерима, обука авганистанске војске и активности у борби против трговине дрогом.

Односи Алијансе и Русије били су замрзнути након петододневног рата Русије и Грузије 2008. године.

Русија је у међувремену дозволила копнени транзит намирница и опреме за НАТО снаге у Авганистану и обећала већу помоћ у операцијама Алијансе у тој земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog