Politika

Попис постао политичко питање

БАЊА ЛУКА - Попис становништва у БиХ све више постаје политичко питање умјесто стручно, а вријеме за почетак предприпремних радњи за организацију квалитетног пописа у БиХ одавно је истекло, изјавио је предсједник бањолучког Центра за демографска истраживања Драшко Маринковић.


"Зато треба објективно размотрити и могућност провођења пописа становништва на територији Републике Српске", рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, не буде ли донесен закон о попису становништва БиХ, РС има право и обавезу да сачини квалитетну базу података о становништву на својој територији.

"Такву могућност може остварити једино провођењем пописа који би требало да послужи, између осталог, и за формирање централног регистра становништва РС", рекао је Маринковић.

Он је појаснио да је предност регистра у односу на пописе становништва што осим података о становништву, има и подрегистре који се тичу станова, домаћинстава, пољопривредних газдинстава, пореских пријава, породичних љекара и свих других подрегистарских ставки које би користиле у свом раду готово све институције РС.

"Начин увођења регистара је такође садржан у препоруци УН, а неке земље у нашем окружењу, као што су Словенија и Црна Гора, али и многе друге као што су Холандија, Данска, нордијске земље, Швајцарска одавно користе регистре у свакодневној пракси", додао је Маринковић.

Он је нагласио да у вези са улогом регистара све озбиљнији проблем постаје заштита приватности, те да се мора обезбиједити да регистри служе само оној сврси коју грађани одобравају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog