Svijet

Jaнукович прогласио побједу

Штаб украјинског опозиционог лидера Виктора Јануковича прогласио је "апсолутну побједу" на предсједничким изборима, а главни ривал, актуелна премијерка Јулија Тимошенко одбила да призна пораз и запријетила је позивом на протесте ако се докаже да је било крупних неправилности.


Она је истакла да је прерано да се проглашава побједник на основу анкетирања бирача по изласку са биралишта.

Према резултатима три излазне анкете међу гласачима по изласку са гласачких мјеста, опозициони предсједнички кандидат Виктор Јануковић је на предсједничким изборима у Украјини побиједио са три до пет посто супарницу Јулију Тимошенко.

Украјински институт ГфК је проценио да је Јанукович добио 49,8 одсто, а Тимошенко 45,2 одсто гласова у јучерашњем, другом кругу избора. Из те анкете произлази да се пет одсто гласача опредијелило за опцију "против свих" која је предвиђена изборним законом. Према двије друге анкете које је наручила група независних института и компанија Савик Шустер Студиос, Јанукович је освојио 48,7 одсто, а Тимошенко 45,5 одсто гласова.

Из штаба Јулије Тимошенко је речено да је још рано прогласити побједника и изнијета је тврдња да је било великог лажирања на другој страни. И Тимошенко и Јанукович су изразили страховања од изборне крађе и најавили могућност да оспоре изборне резултате на суду или демонстрацијама, на улици.

У првом кругу предсједничких избора Јанукович је освојио 35 одсто гласова, а Јулија Тимошенко 25 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog