Republika Srpska

Србија: Три милијарде евра стигло из дијаспоре

БЕОГРАД - Грађани Србије запослени у иностранству до краја новембра прошле године послали су у Србију више од три милијарде евра, податак је Народне банке Србије.


Упућени тврде да је прилив од дознака до краја 2009. био око 3,3 милијарде евра, при чему укупан извоз Србије износи 5,96 милијарди евра.

Упркос свјетској кризи и процјени неких аналитичара, у Србију је тако прошле године стигло 27 одсто више девиза него 2008. године, а у претходних пет година више од 13 милијарди евра.

Иако би се, на основу извјештаја Народне банке Србије, могло рећи да је њихова евиденција свеобухватна, много је оних који тврде да знатна сума девиза "у родни крај" стигне и у коферима, доносе их и возачи аутобуса, комшије - што централна банка није могла да региструје на граничним прелазима.

"Повећана понуда девиза по основу дознака у 2009. највећим делом последица је пада зарада и укупних примања становништва. Искуство нам говори да - када падну динарски приходи становништва - повећа се девизни прилив из иностранства", рекао је генерални директор Сектора за економске анализе и истраживања у Народној банци Србије Бранко Хинић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog