Republika Srpska

TE Угљевик улаже 50 милиона КМ у модернизацију

УГЉЕВИК - Термоелектрана Угљевик уложиће ове године 50 милиона КМ у модернизацију система како би се обезбиједио сигуран рад овог електро-енергетског гиганта у наредне три деценије, рекао је директор РиТЕ Угљевик Анто Гајић.


Он је истакао да ће половина новца за ове послове бити обезбијеђена из сопствених средстава, а други дио повољним кредитима Свјетске банке.

"Поред ремонта и реконструкције котла, који је уговорен и за шта дијелови пристижу из Русије, у овој години планирамо реконструкцију расхладног торња, линије отпадних вода и шест-киловолтног постројења. Истовремено, планирамо да уведемо аутоматику блока, те урадимо капитални ремонт генератора и турбине", рекао је Гајић.

Према његовим ријечима, да би производња струје била сигурна у наредне три деценије, поред улагања у модернизацију блока електране потребно је осигурати и несметану и квалитетну производњу угља.

"Настављамо са занављањем рударске опреме, па смо за ову годину планирали и набавку по још два багера и булдожера, четири рударска камиона `дампер` и још неке ситне механизације. Механизација ће бити комтинуирано набављана, јер нема боље инвестиције него улагати у набавку властите механизације", рекао је директор електро-гиганта који производи четвртину електричне енергије у Српској.

Он је истакао да је Термоелектрана Угљевик захваљујући властитој опреми у претходном периоду успјела да , без ичије помоћи, оствари и пребаци све пројектоване планове у погледу ископа угља и откривке.

Како би осигурали производњу угља, РиТЕ планира да отвори и нови површински коп "Угљевик-исток" за шта је већ потписан уговор о изради пројектне документације како би се могао утврдити општи друштвени интерес ради експропријације домаћинстава на том подручју.

"Према детаљним истраживањима, подручје `Угљевик-исток` има доказане резерве од 53 милиона тона угља што би са оваквом потрошњом Термоелектране, било довољно за производњу струје у наредних 30 и више година", тврди Гајић.

У РиТЕ Угљевик је за 2010. годину планирана производња 1 262 гигават сати електричне енергије, што је за 300 гигавата мање у односу на остварену прошлогодишњу производњу а главни разлог је планирани ремонт и реконструкција котла који ће трајати 90 дана.

Мању производњу струје пратиће и смањена производња угља па би у овој години на површинском копу "Богутово село" требало бити произведено 1 479 223 тоне угља или скоро пола милиона мање у односу на прошлу годину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog