Sport

Супербоул освојили Свеци из Њу Орлеаанса

Њу Орлеанс Сеjнтси тријумфовали су у 44. Супербоулу. У ноћи између недеље и понедељка у великом финалу НФЛ лиге направио велики преокрет савладали су Индијанаполис Колтсе резултатом 31:17.


Сејнтсима је ово било прво учешће у завршној борби за титулу НФЛ шампиона, за разлику од Колтса који су трофеј Винса Ломбардија освајали 1970. и 2006. године.

Иначе, финалисти су остварили најбоље учинке током регуларног дела сезоне у коме је екипа из Индијанаполиса била прва (са само два пораза).

Иако су "свеци" били најефикаснији тим лиге са 510 постигнутих поена, кладионице су сматрале њихове противнике фаворитима и предвиђале побједу "колтова".

У прилог прогнозама ишло је и кретање резултата током утакмице, јер су послије прве четвртине Колтси водили са 10:0, на полувремену је било 10:6, а после треће четвртине 17:16.

До преокрета је дошло у последњој четвртини, коју су Сеинтси добили са 15:0.

Супербоул и повезани фестивали чине "Супербоул недељу", која је током година постала најгледанији телевизијски програм у САД, а постао је и планетарни спектакл, јер је пренос са стадиона "Делфина" из Мајамија уживо могао да се прати у 185 држава, уз коментар на 30 језика.

За играча утакмице изабран је квотербек Њу Орлеанса Дру Брис, који је изједначио рекорд Супербоула по ухваћеним пасовима.

Играчи Њу Орлеанса прославили су побједу уз пјесме легендарних музичара из тог града, Доктора Џона и Професора Лонгхера. Тренер Шон Пејтон махао је са ограде уз конфете, а цијела атмосфера подсјећала је на фестивал Марди гра у Њу Орлеансу.

"Ко је прије четири године могао да помисли да ће се ово десити? Тада је 85 одсто града било под водом. Већина људи је отишла не знајући да ли ће се икад вратити или да ли ће се клуб вратити. Тада смо се договорили да ћемо поново изградити клуб ослањајући се једни на друге. Ово је кулминација те вјере", рекао је Брис.

Навијачи "светаца" навијали су и сат времена послије утакмице. Један играч попео се на трибине да слави са публиком, а сви су бацали дијелове опреме у гледалиште, док им је тренер принио пехар да би га додирнули.

"Волио бих да га подијелим у много малих комада, да га сви подијелимо. Једноставно смо вјеровали у себе и знали смо да је цјели град уз нас, а можда и цијела земља. Ова титула освојена је за Њу Орлеанс", закључио је Брис.

Квотербек Индијане Пејтон Менинг, добитник четири признања за најкориснијег играча лиге, рекао је да је разочаран поразом.

"Вјероватно нисмо ухватали добар ритам, разочаран сам. Знам какав је осјећај побиједити од прије три године када смо ми били шампиони. Знам и да се људи из Њу Орлеанса и Сејнтса сада исто тако осјећају", рекао је Менинг.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog