Svijet

Француска продаје Русији војни брод ''Мистрал''

ПАРИЗ - Француска се сагласила да Русији прода војни брод "Мистрал" упркос забринутости коју су изразиле Грузија и друге земље.


Русија је најавила да од Француске жели да купи носач хеликоптера тежак 21 300 тону са намјером да модернизује своје наоружање које се показало застарјелим у петодневним суковима са Грузијом 2008. године.

"Француска се сагласила да Русији прода војни брод `Мистрал", рекао је неименовани званичник француског Министарства одбране.

Француска је чланица НАТО и њихова спремност да Русији преда напредну технологију која би могла бити употребљена против њених или савезничких снага изазвала је забринутост унутар Алијансе.

Неколико руских сусједних земаља такође је изразило забринутост. Литванија је у новембру прошле године писала Француској са захтјевом да се разјасни ситуација и детаљи о муницији на броду.

"Мистрал" је јуришни брод амфибија који може да носи хеликоптере, војнике, оклопна возила и тенкове. Према процјени аналитичара цијена брода је од 300 милиона евра до 500 милиона евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog