Politika

Живковић: Ентитетско гласање или референдум

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић рекао је да они који потежу питање ентитетског гласања у БиХ и траже његово укидање, са друге стране добију "бумеранг у облику референдума".


Живковић је истакао да Дејтонски споразум вјероватно не би био потписан да није било ентитетског гласања, те да су закони који су одбијени тзв. ентитетским гласањем уставни закони који су прегласавањем чланова Савјета министара БиХ доспјели у парламентарну процедуру и из тог разлога су били склоњени.

"Дејтонски споразум и Анекс седам Уговора се мора поштовати. Дајте да видимо гдје је нестало 17 милијарди у БиХ, те ко је крив зашто није наишао стварни повратак и да ли су се они, који су потписивали Дејтонски споразум, прешли у том свом рачунању, а да сви остали сада морамо због тога да испаштамо", рекао је Живковић.

Према његовим ријечима, у Федерацији БиХ се компликује политичка сцена у БиХ, јер она има 10 кантона, исто толико влада и парламената, и у том ентитету је потребно направити промјене.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Живковић је истакао да ни у којем случају не жели да минимизира жртве које су се десиле у Сребреници, те да исто мишљење има и СНСД.

"Само желимо да се у БиХ призна да су биле жртве и на другој и на трећој страни, и да је и трећи народ у том истом рату имао своје жртве. О томе желимо да разговарамо и отворени смо за разговор", истакао је Живковић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Бериз Белкић рекао је да

Странка за БиХ, која сматра питање Анекса седам врло важним, тражи разговор о ентитетском гласању и његову реформу.

"Аргументација за то више није само наше увјерење да је то кључни инструмент блокаде, него су то оцјене релевантних институција, почев од америчког конгреса, преко Европског парламента и Венецијанске комисије", нагласио је Белкић за тај радио.

Према његовим ријечима, намјере и циљеви реформе ентитетског гласања и његовог елиминисања апсолутно нису у правцу да се у Представничком дому деси мајоризација, те да је његова странка спремна да разговара и о моделу гдје би се спријечила већина да врши терор над мањином, у смислу прегласавања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog