Politika

Радна група завршила приједлог изборног закона

САРАЈЕВО - Интерресорна радна група за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ данас је у Сарајеву завршила посао, а усаглашени приједлог измјена и допуна Изборног закона сутра ће бити упућен у парламентарну процедуру.


Члан Централне изборне комисије Суад Арнаутовић рекао је да се ради о техничким побољшањима, која треба да помогну провођење избора.

"Усвојене су измјене које се тичу надлежности Централне изборне комисије и општинских изборних комисија, казнених одредби, процедуре улагања жалби", прецизирао је Арнаутовић у изјави новинарима.

Арнаутовић је на сједници упитао постоје ли икаква упутства ЦИК-у како да се понаша у наредном периоду с обзиром на пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру тврдећи да ће, када за то дође вријеме, бити против расписивања избора због ове пресуде.

Европски суд за људска права у Стразбуру осудио је крајем децембра БиХ због дискриминације Јевреја и Рома, јер им ускраћено право да учествују у изборима, укључујући и могућности да буду бирани на највише функције.

Члан Интерресорне радне групе и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић објаснио је да је том пресудом БиХ дато шест мјесеци да сачини акциони план за њено провођење.

Џаферовић је додао да би већ у сриједу Представнички дом требало да расправља о пресуди суда у Стразбуру.

На данашњој сједници Интерресорна група је извршила преглед до сада усвојених измјена и допуна, а предлагање нових измјена и допуна није било могуће.

У парламентарној процедури предмет расправе моћи ће бити само утврђене измјене и допуне, у које нису ушли приједлози попут оних за затварање изборних листа или повећање изборног прага.

Идуће седмице Интерресорна радна група, у којој учествују представници оба парламентарна дома, Савјета министара те ЦИК-а, требало би да почне рад на припреми приједлога измјена и допуна Закона о финансирању политичких странака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog