Društvo

Додик тражи испитивање приватизацију МЕ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је упутио ургентан захтјев надлежном тужилаштву и суду да испита све у вези с приватизацијом здравствене установе ''Медицинска електроника'' и да ли има елемената за стечајни поступак.


 

Додик је истакао да је подржао захтјеве радника ''Медицинске електронике'' и синдиката да Тужилаштво испита све у вези с приватизацијом ове установе и да суд одлучи да ли има елемената за стечајни поступак.

"У том погледу сам упутио захтјев и надлежном тужилаштву и суду, са ургенцијом да се то што прије стави на дневни ред и донесе одлука у складу са законом, а на основну процјене суда. То је оно што ја могу да урадим'', рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је подржана и иницијатива синдиката који је тражио да се испита уплата пореза и доприноса.

"На бази тог захтјева Пореска управа ме је информисала да ће већ сутра бити у `Медицинској електроници` како би обавила преглед'', рекао је премијер РС.

Додик је додао да је данас добио обећање од акционара ''Медицинске електронике" да ће се састати са радницима и пронаћи неко рјешење.

Обезбјеђење, које је унајмила здравствена установа "Медицинска електроника" из Бањалуке, спријечило је у понедјељак, 1. фебруара, медицинско особље и пацијенте да уђу у ординације и службене просторије.

Доктори и медицинско особље поднијели су Основном суду у Бањалуци захтјев за отварање стечајног поступка у "Медицинској електроници" у којој је државни капитал "на споран начин" средином прошле године купио бањалучки бизнисмен Миле Радишић за 183.000 КМ.

Око 40 запослених у Центру за медицинска истраживања и развој здравствене заштите, која је фирма-кћерка "Медицинске електронике", потражује неуплаћене доприносе за пензијско и здравствено осигурање од 2000. до 2009. године.

На састанку представника радника Центра за медицинска истраживања, који се налази у оквиру ''Медицинске електронике'' и Додика, у петак, 5. фебруара, договорено је да ће од данас радници бити враћени на радна мјеста и да ће ту остати наредна два мјесеца, док се не пронађе друго рјешење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog