Republika Srpska

Maнзуранис: Грчка инвестирала око 100 милиона долара у БиХ

САРАЈЕВО - Амбасадор Грчке у БиХ Прокопиус Манзуранис изјавио је  да је Влада Грчке у послијератном периоду у БиХ реализацијом различитих пројеката инвестирала око 100 милиона америчких долара.


Манзуранис је напоменуо да је око 40 милиона америчких долара, од укупне грчке помоћи БиХ, реализовано на подручју Града Сарајева и да су тим средствима, изеђу осталог, обновљени Саборна црква, Државна болница "Абдулах Накаш", Факултет за спорт и зграда бившег Извршног вијећа.

"Грчка је у БиХ до сада учествовала у реализацији различитих пројеката, као што су обнове болница, школа, вјерских објеката, али и зграде коју користе институције БиХ. Наш циљ је да, колико је то у нашој могућности, помогнемо и омогућимо свим грађанима БиХ квалитетније услове за живот у срединама у којима смо у сарадњи са институцијама БиХ проводили пројекте", рекао је Манзуранис.

Према његовим ријечима, институције БиХ су до сада успјешно и квалитетно проводиле пројекте договорене са Владом Грчке. Неколико година проводи се грчки план за обнову и реконструкцију БиХ /ХИПЕРБ/.

Манзуранис је истакао да је један од најзначајнијих пројеката у склопу ХИПЕРБ-а програма обнова болнице у Касиндолу - у Источном Сарајеву, за шта је Влада Грчке донирала четири милиона КМ.

Он је нагласио да ће Влада Грчке учинити све како би се интензивније кренуло у реализацију пројекта обнове ове болнице.

"Желимо да се интензивније крене са реализацијом пројекта обнове Болнице `Касиндо`. Тај пројекат је веома значајан за све грађане Источног Сарајева, али и цјелокупне Сарајевско-романијске регије", додао је Манзуранис.

Грчки амбасадор је истакао да ће у наредном периоду Влада Грчке вјероватно умањити финансирање великих пројеката у БиХ, због утицаја глобалне економске кризе.

"За сада нам је приоритет реализовање пројекта обнове Болнице `Касиндо`. Грчку је такође погодила глобална економска криза, али ћемо у сваком случају наставити са неком врстом помоћи - као што је додјела стипендија перспективним ученицима и студентима или провођење мањих пројеката", закључио је Манзуранис.

Он је изразио наду да ће се успјешна сарадња институција БиХ и Владе Грчке наставити и у наредном периоду.

Први секретар економско-комерцијалних односа Амбасаде Грчке у БиХ Константинос Гулиос сматра да је, упркос томе што је Грчка у БиХ у различите пројекте инвестирала око 100 милиона америчких долара, присуство те земље у привреди и трговини у БиХ није на завидном нивоу.

"Постоји неколико грчких предузећа која послују активно са сједиштем у БиХ и једни су од највећих улагача у БиХ. То су, прије свега, компаније `Алпро Власеница`, `Југопетрол`, `Никос Канбера–Мастиловић`, `Колигас`, `Ламиа` и `Кринус`", рекао је Гулиос.

Према његовим ријечима, на ниском нивоу је и трговинска размјена БиХ и Грчке.

Он је нагласио да је у прошлој години извоз из БиХ за Грчку износио је 6,9 милиона КМ, док је увоз из Грчке достигао 114,8 милиона КМ, а робне размјене у корист Грчке су износиле 107,9 милиона КМ.        

"Главни увозни производи из Грчке су из области металне индустрије, прехрамбени производи, поврће и воће, производи од алуминијума, жељеза и бакра, хемијски производи и гориво, док је извоз из БиХ за Грчку углавном покривао сировине, обојене метале, дрво и стоку", појаснио је Гулиос.

Гулиос је напоменуо да грчке компаније имају јако упориште у југоисточној Европи и да се налазе међу три топ-улагача на свим тржиштима.

"Током посљедњих неколико година више од 4 000 грчких компанија уложило је више од 15 милијарди евра у југоисточној Европи. Само у области финансијских услуга више од 3 000 пословница грчких банака активно послује у региону. Нажалост, до сада ниједна од тих пословница није отворена на територији БиХ", закључио је Гулиос.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog