Republika Srpska

Ристовић: Споран још топли оброк

БАЊА ЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић изјавио је да очекује да ће бити постигнут договор синдиката, послодаваца и Владе РС и да неће бити најављеног генералног штрајка радника.


"Још треба да се постигне договор о неким ставкама у вези с топлим оброком и након тога ће бити потписан општи колективни уговор у РС, којим ће права радника бити загарантована", рекао је Ристовић.

Према његовим ријечима, оквирно су постигнути договори о годишњим одморима, регресима, дужини трајања општег колективног уговора односно да ли ће тај уговор бити на одређено или на неодређено вријеме и повећање плате по основу учешћа.

Он је подсјетио да су се социјални партнери договорили да се дијалог не води кроз медије, већ да ће јавности бити све познато када се потпише договорено.

"Апсолутно смо на страни радника, али морам напоменути да морамо водити рачуна и о нашим послодавцима, златним бисерима РС, јер сви они који раде треба да имају подршку Владе. Али, прије свега, морамо штитити права радника, а с општим колективним уговором ми улазимо у једну стабилност РС када су у питању статусна права радника", навео је Ристовић.

Коментаришући сумњиве инвалиднине, Ристовић је казао да је до сада 836 или потпуно изгубило статус инвалиднине или је пало на неку категорију ниже, на чему се губило 140.000 КМ мјесечно.

"Ревизија траје и даље, а свих оних 7 400 предмета које смо издвојили током ревизије ће се у наредном периоду рјешавати", навео је Ристовић.

Говорећи о кредиту одобреном РС од шест милиона долара за запошљавање социјално угрожених категорија, Ристовић је појаснио да се дио кредита односи само на техничку подршку при запошљавању односно на доквалификацију уз одређену опрему.

Представници Владе Републике Српске, Савеза синдиката РС и Уније удружења послодаваца РС 5. фебруара су, током петочасовног састанка, приближили ставове о пет од укупно шест тачака преговарања, које би требало да усагласе у наредном сусрету идуће седмице.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је тада да су захтјеви које је синдикат доставио Влади и послодавцима усаглашени у пет тачака, те да је остало да се усагласи још једна преостала тачка, и то на највишем нивоу, односно са потписиницима колективног уговора.

Мишићева је упозорила да је још на снази закључак Сидниката о штрајку упозорења у марту, уколико не буду испуњени синдикални захтјеви. Она је истакла да је кључ свих проблема које имају радници у лошој приватизацији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog