Republika Srpska

За мост на Сави 12 до 14 милиона КМ

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ утврдио је приједлог основа за вођење преговора ради закључивања споразума Савјета министара и Владе Хрватске о изградњи моста преко ријеке Саве код Градишке и прикључних граничних дионица међудржавног пута.


Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да се процјењује да би БиХ требало да издвоји од 12 до 14 милиона евра за изградњу тог међудржавног моста, што би било 50 одсто од укупне цијене моста.

''Изградња моста преко ријеке Саве код Градишке заједнички је интерес БиХ и Хрватске'', рекао је Шпирић и додао да би према споразуму трошкове изградње моста уговорне стране сносиле у једнаким омјерима.

Он је нагласио да је Савјет министара данас на сједници прихватио иницијативу за вођење преговора за закључивање четири споразума о кредитима са аустријским финансијским институцијама за набавку медицинске опреме за болнице у Горажду, Сарајеву, Орашју и Невесињу, укупне вриједности 11 милиона евра.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог стратегије развоја спорта у БиХ за период 2010-2014. година. Циљ ове стратегије је да се омогући просперитетни развоја спорта, спортских активности и спортске инфраструктуре у складу са Бијелом књигом за спорт у ЕУ.

"Добро је да имамо ту стратегију. На тај начин омогућићемо да спорт постане доступан свима, у складу с Европском повељом о спорту", рекао је Шпирић на конференцији за новинаре.

Министарство цивилних послова ће, након што угради усвојене исправке текста, доставити Приједлог стратегије Парламентарној скупштини БиХ на разматрање.

Према Шпирићевим ријечима, Савјет министара БиХ донио је одлуку којом су одређена државна тијела за информатичку безбједност система за обраду, пренос и похрану тајних података, чиме БиХ испуњава обавезе преузете потписивањем сигурносних споразума с НАТО-ом и ЕУ.

Ријеч је о три државна тијела, и то Државном безбједносно-комуникационом тијелу, Државном тијелу за безбједносне акредитације ИКТ система и Државном дистрибуционом тијелу. Та тијела биће у саставу Сектора за заштиту тајних података Министарства безбједности БиХ, рекао је Шпирић.

Савјет министара БиХ дао је сагласност на формирање Одсјека за координацију активности Савјета безбједности УН чиме би се и формално-правно стекли услови за кадровско попуњавање и функционисање тог организационог сегмента у пуном капацитету.

"Истовремено је дата сагласност да се у оквиру Сектора за опште послове уведу два нова радна мјеста - референт за јавне набавке. У осталом дијелу остаје на снази досадашњи Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Министарства иностраних послова БиХ", рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да је задужено Министарство иностраних послова БиХ да припреми нови текст правилника који ће бити усклађен са позитивним законским прописима о заштити тајних података у року од 30 дана.

Савјет министара усвојио је информацију о одржавању Бечких економских разговора и одлуку о издвајању 66.498 КМ из текуће резерве буџета институција БиХ и међународних обавеза за ову годину, ради уплате средстава за учешће на тим разговорима.

На сједници је задужена Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ да припреми програм састанака, те да након консултација с ресорним министрима предложи листу учесника из БиХ. Агенција је задужена и да обавијести ентитетске владе о одржавању састанка ради кандидовања пројеката и излагача.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog