Nauka

НАСА лансирала соларну лабораторију

КЕЈП КАНАВЕРАЛ - НАСА је данас лансирала у свемир прву соларну лабораторију, у нади да ће прошири научна знања о Сунцу и његовом утицају на планете.


Ракета „атлас“ полетјела је са лабораторијом из Свемирског центра Кенеди, 24 часа након јучерашњег одгађања полијетања због јаког вјетра.

Сателит тежине 3,2 тоне биће постављен у орбиту на висини од 35 880 километара од Земље, и у наредних пет година кружиће око планете једном свака 24 часа.

"Ово ће бити сензационално. Лабораторија ће омогућити велики корак у нашем схватању Сунца и његовог утицаја на живот и наше друштво", изјавио је директор одјељења НАСЕ за хелиофизику Ричард Фишер.

Физичари свемира сматрају да је акивирање ове лабораторије прекратница у будућним научним мисијама НАСЕ.

Научници кажу да ће лабораторија бити нарочито корисна да би се утврдило на који начин Сунце мијења ниво радијације и енергије у нашем соларном систему, што врши утицај на становнике Земље и нашу технологију.

Стручњаци наводе да „свемирско вријеме“, које је посљедица дјеловања Сунца, може да утиче на комуникције и сателитске сигнале, електричне водове и остале објекте који преносе енергију у нашој атмосфери и даље.

Телескопи и остала лабораторијска опрема испитиваће Сунчеве пјеге и соларне зраке у више пиксела и боја него било која опсерваторија у историји соларне физике.

НАСА наводи да ће лабораторија свакодневно слати на Земљу око 1,5 терабајта података, што је једнако дужини 380 играних филмова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog