Sport

Отворене Зимске олимпијске игре у Ванкуверу

ВАНКУВЕР - Зимске олимпијске игре свечано су отворене у Ванкуверу, у коме ће се нешто више од 2 500 спортиста из 82 земље такмичити до 28. фебруара.


Церемонија, која је први пут одржана у затвореном простору, била је посвећена 21-годишњем грузијском санкашу Нодару Кумариташвилију, који је погинуо на тренингу на дан отварања Игара.

Упркос великој трагедији и минутом ћутње, заставама на пола копља и церемонијом посвећеном Кумариташвилију, у Стадијум паласу атмосфера је била свечарска.

Олимпијски пламен заједно су упалили најбољи кохекајш свих времена Вејн Грецки, скијашица Ненси Грин, брзи клизач Катарина Леман Доан и кошаркаш Стив Неш.

На отварању је било више од 60 000 гледалаца испред којих је прошло око 2 500 спортиста из 82 земље, укључујући дебитанте из Кајманских Острва, Колумбије, Гане, Пакистана и Перуа.

БиХ на Зимским олимпијским играма у Ванкуверу представља пет спортиста - у алпском скијању Жана Новаковић, Маја Клепић и Марко Рудић, у биатлону Тања Каришик и у скијашком трчању Младен Плакаловић.

Синоћњој церемонији је присуствовао предсједник Међународног олимпијског комитета Жак Рог, канадски гувернер Мишел Жан и поглавице прва четири племена старосједилаца.

У тросатном програму учествовале су познате канадске музичке звијезде Брајан Адамс, Нели Фуртадо и Кеј Ди Ланг.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog