Nauka

Код Зворника пронађена окамењена морска звијезда

ЗВОРНИК - Ловац Милисав Хајдуковић из Китовница, општина Зворник, пронашао је на локалном путу према овдашњој ловачкој кући окамењену морску звијезду.


Хајдуковић је рекао новинарима да је идући путем примјетио необичан, али правилан облик у камену.

"Узео сам будак и пажљиво комад по комад почео скидати од овог предмета и када сам завршио уклањање наслага и камена нашао сам се у чуду - била је то морска звијезда", каже Хајдуковић.

Истичући да није могао вјеровати шта је пронашао, па се почео индиректно распитивати одакле на овом подручју морска звијезда, Хајдуковић је додао да су му рекли да је наводно овдје било Панонско море, о чему је и сам понешто знао.

Хајдуковић је подсјетио да је тог дана уређивао прилазе око ловачке куће и прихрањивао дивљач, због чега је са собом носио и неопходну опрему.

Рајко Аврамовић, пензионисани радник зворничке Музејске збирке, рекао је да није необично што је у овим крајевима пронађена морска звијезда.         

"У спрудовима некадашњег Панонског мора у више слојева налазе се остаци окамењеног живота - пужеви, шкољке, морске звијезде и други фосили ондашњег времена", појаснио је Аврамовић.

Он је подсјетио да се од свих геолошких слојева највише фосилних остатака налази у слојевима јуре у временском распону од 180 до 135 милиона година, додавши да се у тим слојевима налазе углавном фосилни остаци на подручју зворничке општине.

На овим просторима, каже он, приликом рударских ископавања још у Римско доба, између 1. и 5. вијека у зворничким насељима Дардагани и Цер у слојевима подземног и површинског копа проналажени су остаци корала, шкољки пужева и других мекушаца.

Истичући да су те љуштуре милионима година полако постојале окамењена тијала, Аврамовић је рекао да се цијели живот бавио овим истраживањима и да зворничко подручје спада међу најбогатије са фосилним остацима некадашњег животињског свијета Панонског мора.

"Требало би темељније и озбиљније приступити овим истраживањима, обезбједити неопходна средства, и радити на стварању богатије збирке фосилних остатака мекушаца из периода који нуди доказе о постојању разних облика живота из времна које још није довољно истражено", рекао је Аврамовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog