Politika

Majкићева: У Маочу се ишло због Европске комисије

БАЊА ЛУКА - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Душанка Мајкић сматра да није без основа увјерење да је недавна полицијска акција у Горњој Маочи била изнуђена због доласка експерата Европске комисије који контролишу испуњеност услова за визну либерализацију.


Мајкићева сматра да су мале шансе да ће БиХ ући у процес либерализације визног режима докле год држава не буде имала пуну контролу у свим безбједносним аспектима, без обзира колико далеко је отишла у испуњавању техничких услова.

Она је навела да је операција "Свјетлост" у Горњој Маочи очигледан покушај да се пред међународном јавношћу поправи изразито лоша безбједносна слика БиХ.

"Након вишегодишње успаваности и видне незаинтересованости, испољена је нагла и ревносна брига за територијални интегритет државе и безбједност њених грађана. У томе не би било ничег лошег да се ради о најзад пробуђеним искреним намјерама да се држава обрачуна са онима који несметано праве државу у држави'', оцијенила је Мајкићева.

Она је навела да реакције послије акције у Горњој Маочи не дају довољно увјеравања да је то баш тако, јер су одмах након изласка полицијских и безбједносних снага из Горње Маоче преостале вехабије у селу организовале свој пункт и страже, као да се фактички ништа није ни догодило.

"За оне који уђу у заштићену вехабијску зону опет важе посебна правила која се секуларним законима ове државе немају никакве везе. То, нема сумње, представља велики ризик за безбједност ове земље. Управо различити безбједносни ризици и пријетње земљи били су разлози што Дом народа Парламентарне скупштине БиХ двије године заредом 2007. и 2008. није прихватио Информацију о стању безбједности у БиХ'', подсјетила је Мајкићева.

Благе реакције из Сарајева, додаје она, одраз су увјерења да пријетња за БиХ у свим варијантама долази само из РС, те да су такви ставови резултат устаљеног клишеа према коме је РС реметилачки фактор и стална пријетња за стабилност државе.

"Реакције из Сарајева увјеравају нас да се иза свега крије жеља за краткорочним показивањем моћи државе, без стварног суочавања са свим аспектима безбједносних пријетњи'', сматра Мајкићева.

Она је нагласила да је несумњиво да се у БиХ, и поред свега, толерише вјерски тоталитаризам који је оцијењен као опасан свуда у свијету.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog