Društvo

Aпотеке у РС: У промету је све мање лијекова са недостацима

БАЊА ЛУКА - Најчешћи недостаци у апотекама у РС су продаја лијекова који нису намијењени тржишту РС,  истекло им је одобрење за промет или немају упутство за употребу на разумљивом језику.


Десимир Миљић, главни здравствено-санитарни инспектор РС, рекао је да су инспектори прошле године обавили 484 контроле производње и промета лијекова и медицинских средстава, издали 122 рјешења за отклањање утврђених недостатака, поднијели су 59 прекршајних налога и забранили продају 68 врста лијекова.

У промету је све мање лијекова са недостацима што потврђује да се ситуација у овој области доста се поправила у односу на претходне године, каже Миљић и додаје да су се ранијих година инспектори у контролама чешће сусретали са појавом неправилно декларисаних лијекова, па су 2008. године затечене 32 такве врсте, а прошле године четири.

Миљић је упозорио да, ако се код пацијената појаве нежељена дејства лијекова, која би могла упућивати да лијек није исправан, здравствене установе треба то обавезно да пријаве Aгенцији за лијекове БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog