Politika

Кетрин Ештон забринута

САРАЈЕВО - Високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон изразила је забринутост због актуелне политичке ситуације у БиХ и истакла да "ЕУ и међународни партнери никада неће прихватити распад БиХ".


"Немамо ништа против јаке Републике Српске као дијела функционалне државе БиХ, али ако РС не угрожава функционисање државе или на други начин поткопава мировни споразум, наноси штету и својој властитој будућности", изјавила је Ештонова.

Кетрин Ештон, која је синоћ допутовала у БиХ, оцијенила је и да се "БиХ налази на важној прекретници у свом политичком развоју".

"Она има европску перспективу као и остатак западног Балкана.
Међутим, ја сам забринута због актуелне политичке ситуације у БиХ;
недостатак напретка, реформи и локалног политичког дијалога разлози су због којих БиХ заостаје за остатком региона", казала је европска представница.

Она је истакла да ће грађани БиХ имати прилику у октобру на изборима да изаберу да ли ће земља да крене ка ЕУ, што ће бити пресудно раздобље за ту земљу.

Кетрин Ештон је нагласила да је "ЕУ у потпуности посвећена
територијалном интегритету и сувернитету Босне и Херцеговине у оквиру њених тренутних граница које су постављене у Дејтонском мировном споразуму и да томе не постоји алтернатива".

Кетрин Ештон је синоћ допутовала у Сарајево, а данас ће се састати
са званичницима БиХ и представницима међународне заједнице.

Она је у БиХ почела посјету Балкану, у оквиру које ће још обићи
Београд и Приштину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog