Svijet

Државни удар у Нигеру

НИАМЕЈ – Председника Нигера Мамадуа Танџу и чланове његовог кабинета заробили су данас војници те земље после оружане битке у престоници Ниамеју, изјавио је извор из владе Нигера за Би-Би-Си.


Како извјештава ББЦ, размјена ватре око предсједничке палате трајала је око пола сата у раним послијеподневним часовима.

Неименовани француски званичник рекао је раније данас да је у Нигеру у току покушај „државног удара” против предсједника Танџе. ББЦ јавља да су на улице изашли тенкови и да очевици наводе да су видели како се повријеђени људи одводе у болницу.

Извор из владе је рекао да су војници заробили Танџу док је предсједавао редовним недељним састанком кабинета.

Агенција АП преноси изјаву очевидаца да су војници одвели предсједника земље из палате и да се не зна гдје се он тренутно налази.

АФП је пренио изјаве очевидаца да су из уништеног блиндираног возила извучен тијела три војника.

Ситуација у Ниамеју, међутим, није јасна, наводи ББЦ и додаје да радио нормално емитује програм и да не дјелује да је дошло до великог ангажовања војске.

Политичка ситуација у тој западноафричкој земљи је напета откада је Танџа прошле године промијенио устав тако да може да има и трећи предсједнички мандат.

Бивши војни официр Танџа на власт је дошао 1999. године. Како навди ББЦ, од стицања независности од Француске 1960. године, Нигер је имао дуге периоде војне управе.

Повезан текст

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog