Svijet

Обама и далај лама: О чему него о миру у свијету

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама и тибетански духовни вођа далај лама разговарали су данас у Бијелој кући о потреби за унапријеђење мира, хуманитарних вриједности и вјерске хармоније.


Послије састанка, одржаног иза затворених врата, далај лама је рекао да је Обами пренио своје дивљење према Америци као „заговорнику демократије, слободе и људских вриједности” и креативности.

У саопштењу Бијеле куће се наводи да су се Обама и далај лама сложили колико је важно да се однос САД и Кине заснива на сарадњи, а да се амерички предсједник заложио за директан дијалог Кине и Тибета.

Обама и тибетански духовни вођа, који живи у егзилу у Индији од 1959. године, састали су се упркос упозорењима Кине да би то могло да се негативно одрази на односе двеју земаља.

Будући да сусрет није одржан у Овалној соби, процјењује се да је то знак да далај лама није примљен као политички лидер.

Међутим, данашњи састанак ће сигурно изазвати оштро негодовање Кине, која је раније позвала администрацију у Вашингтону да одмах обустави планове за сусрет Обаме с тибетанским духовним вођом.

Кина сматра далај-ламу, добитника Нобелове награде за мир, опасним сепаратистом и подстрекачем немира на Тибету, док он тврди да само жели да Тибет добије истинску аутономију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog