Politika

Ештонова у Београду прича о "Косову" као партнеру

БЕОГРАД – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон поздравила је данас у Београду подношење захтјева за чланство Србије у ЕУ и оцијенила да је то потврда опредељености земље за европску интеграцију.


Ештон је у излагању уочи радног састанка са представницима организација цивилног друштва истакла да је за даљи напредак Србије ка ЕУ кључна сарадња са Хашким трибуналом и изразила наду да ће и нови извештај главног хашког тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије с Трибуналом бити позитиван као и претходни.

Висока представница ЕУ је такође поздравила инцијативу предсједника Србије Бориса Тадића о усвајању резолуције о Сребреници, оцјењујући да ће то допринети помирењу на Балкану.

Ештонова је истакла да разлике које постоје око Косова не треба да успоре рјешавање текућих проблема.

„Косово мора да буде партнер у регионалној сарадњи”, рекла је она и додала да без обзира на различите ставове земаља чланица, ЕУ као целина гледа на њега као на регион с европском будућношћу.

Бароница Ештон се осврнула и на европске интеграције осталих земаља Западног Балкана нагласивши да је будућност цијелог региона у Унији, али да је за то неопходно да свака земља појединачно спроведе реформе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog