Nauka

Документарни филм бањолучких ронилаца

Документарни филм ''Три дана Мрачаја'', у продукцији Ронилачког клуба ''БУК''', јуче је премијерно приказан заинтересованима у музичком павиљону парка ''Петар Кочић'' у Бањој Луци.


Филм је настао у склопу међународне научно истраживачке експедиције под називом ''Крашка врела'', која се већ четврту годину реализује у сарадњи Ронилачког клуба ''БУК'' и тима спелео ронилаца из Енглеске и Француске,  чланова тима ''Крашка одисеја''(Каrst Odyssey) и међународне асоцијације ''Глобал андервотер иксплорерс'' (Global underwater explorers)

Циљ експедиције је био да се јавности прикажу природне љепоте Републике Српске и БиХ, а уједно и да се покуша дати одговор на многа научна питања: Одакле долазе те огромне количине воде, колике су дубине тих врела и да ли има живог свијета у њима?

Врела о којима је ријеч налазе се на неприступачном терену, на ширем подручју општине Мркоњић Град, десетак клиометара од мјеста Бараћи. У близини врела Мрачај су и извори гдје почиње ријека Сана, а у којима је такође покушан зарон са намјером да се открију подводне пећине.

Најважнији циљ ових експедиција је да се адекватно заштите поменута врела и извори као стратешке позиције у смислу искориштавања питке воде, која у данашње вријеме имају непроцјењиву вриједност.

''Три дана Мрачаја'' је на тринаестом Међународном фестивалу подводног филма, који је одржан у децембру 2009. године у Београду освојио прво јесто у конкуренцији домаћих филмова независне продукције.

Реализацију филма су помогли Министарство за трговину и туризам РС, Завод за заштиту природног и културног насљеђа РС, Град Бања Лука, Општина Мркоњић Град те институт за грађевинарство Бања Лука.

Сви посјетиоци кучерашње пројекције, мећу којима и градоначелника Бање Луке, Драгољуб  Давидовић су добили ДВД примјерак филма

Филм траје 21 минут, режисер и камерман је Дарко Вучић, док је монтажа заслуга Предрага Соломона.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog