Republika Srpska

Појас за спасавање бачен грчкој економији

БЕРЛИН - Државе које користе евро заједно ће обезбједити помоћ Грчкој вриједну између 20 и 25 милијарди евра, пише данас магазин "Шпигл", позивајући се на њемачко Министарство финансија.


Лист наводи да ће удио у финансијској помоћи сваке државе бити израчунат на основу удјела капитала који одређена држава има у Европској централној банци.

Портпарол Министарства није желио да коментарише писање листа у коме се наводи да ће финансијска помоћ бити у форми зајмова и гаранција.

Лист наводи да ће све земље учествовати и да ће удио Њемачке износити између четири и пет милијарди евра, али да ће помоћ бити везана за строге услове који се морају испунити.

Њемачки канцелар Ангела Меркел до сада је одлучно одбијала да обећа помоћ Грчкој упркос бојазни да неуспјех да се помогне Атини може угрозити евро.

Позивајући се на извјештај њемачке Агенције за праћење финансијског тржишта "БаФин" лист пише да би њемачке банке могле бити озбиљно угрожене уколико Грчка или друге земље као што су Шпанија, Португал и Италија постану инсолвентне.

У међувремену, Министарство финансија Грчке објавило је прве позитивне резултате буџета у овој години.

Према прелиминарним подацима, приходи буџета су у јануару повећани 16,5 одсто на годишњем нивоу, у поређењу с планираним растом у 2010. од 10,8 одсто.

То, како оцјењују аналитичари, представља добру основу за напоре Владе Грчке за смањење буџетског дефицита у овој години за четири процентна поена, на 8,7 одсто бруто домаћег производа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog